nuffnang

Saturday, February 12, 2011

Hargai lah org yg kita miliki (ii)

Tadi saya ada terjumpe satu video nieyh..video tuh adewkat bawah.. sape yg terngagu nk ngok video tuh, boleh bace je tanpa gaguan..

........................................................

Pade suatu hari di sekolah,

Seorang murid bertanye kpd gurunyer. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang..

Pelajar: Cikgu, mcm aner kita nk pilih seseorang yg terbaik sbagai orang yg kita syg? Mcm maner juga kasih sayang itu nk berkekalan?

Guru: Okeyh.. kamu ikut apew yg cikgu suruh. Kamu pergi ke padang.kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput didepan kamu..Pilih yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dah petik rumput yg cantik,bawa ke kelas keyh..

-Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun ditangannyer..cikgu pun bertanyer knp tiada rumput yg dipilih??

Pelajar: td mase sy berjalan, saya cariklah rumput yg paling cantik..memang ada bnyk yang cantik tapi cikgu cakap petik yg paling cantik, maka sy pun terus berjalan ke depan sambil mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai penghujung pdang, sy xjumpe pun yg paling cantik.Mungkin ada diantara yg diblakang sy tadi ada rumput yg paling cantik tp dah cikgu ckp tak boleh menoleh ke belakang semula,jd tiadalah rumput yg sy boleh petik..

Cikgu: Yang itulah jawapannyer..maknenya apabila kite telah jumpe dengan seseorang yg kita sayang, jangan lah kitemencari yg lebih dr itu.Kita PATUT HARGAI ORG yg berada didepan kita sebaik-baiknyer.Jgn kite menoleh ke belakang lagi kerana yg berlaku tetap dah belaku.Semoga yg berlalu tidak berulang lg kerana yg berlaku tetap dh berlaku, dan ingatlah orang yg palingn kita syg itulah yg paling cantik dan paling baik...walaupun nk ikutkan bnyak lg yg cantik dan baik seperti rumput tdie...

No comments:

Post a Comment

jangan malu-malu kucing.. komen je ye :)